10 από τους πιο χρήσιμους ξηρούς καρπούς που είναι καλό να καταναλώνετε κάθε μέρα


Οι ξηροί καρποί πάντα ήταν δημοφιλείς σε διάφορες κουλτούρες σαν σνακ ή συστατικά φαγητών. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως αυτές οι τροφές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μία υγιεινή διατροφή.


Διαφ.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση ασθενειών και την απότρεψή τους.

1. Λιναρόσπορος

Τα χημικά που περιέχει είναι φυσικές ορμόνες που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Είναι αποτελεσματικά ενάντια σε καρκινικούς όγκους, ειδικά του στήθους και του προστάτη. Επίσης, οι ίνες που περιέχει καλύπτουν το στομάχι και αποτρέπουν φλεγμονές.

2. Σουσάμι

Μειώνει την πίεση και αποτρέπει εγκεφαλικά, καρδιακά και νεφρική ανεπάρκεια. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μειώνουν την χοληστερόλη στο αίμα. Επίσης, τα έλαια που έχει βελτιώνουν την κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

3. Κολοκυθόσποροι

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αργινίνης. Αυτό το αμινοξύ βοηθάει στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας την υπέρταση.

Παρά του ότι έχουν πολλές θερμίδες, περιέχουν πολλές πρωτεΐνες που απορροφούνται εύκολα από το σώμα και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε, που είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα του δέρματος, τους κάνουν τόσο δημοφιλείς στην βιομηχανία καλλυντικών.

4. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα επαναφέρουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες σε ασθενείς με διαβήτη. Επίσης μειώνουν τα επίπεδα λίπους στο σώμα αν χρησιμοποιηθούν σαν σνακ.

5. Καρύδια

Τα καρύδια έχουν πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και της στεφανιαίας νόσου. Επίσης προστατεύουν τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη.

6. Ηλιόσποροι

Περιέχουν πρωτεΐνες που κάνουν καλό στους μυς και τα κόκαλα. Έχουν επίσης αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

7. Φιστίκια Αιγίνης

Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους άλλους καρπούς αλλά περισσότερο κάλιο και καροτενοειδή – χημικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, μειώνουν την όρεξη και μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

8. Κάσιους

Περιέχουν πολύ σίδηρο που αποτρέπει την αναιμία. Επίσης μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη. Περιέχουν φώσφορο και θειαμίνη που μας βοηθούν να μην κουραζόμαστε εύκολα.

9. Φουντούκια

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β που βοηθάει τα κόκαλα και τους μυς ενώ βελτιώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα και αποτρέπει τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

10. Φιστίκια

Είναι από τους πιο δημοφιλείς καρπούς στην λίστα. Βοηθάει τα κύτταρα να προστατευτούν από τις ελεύθερες ρίζες και μας κρατάει νέους. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αποτρέπει την σκλήρωση.

Εάν τρώτε τροφές από την λίστα αυτή, σίγουρα θα επηρεάσετε θετικά το σώμα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να διαλέξετε με βάση την γεύση.

Επίσης, μην ξεχνάτε πως οι περισσότεροι καρποί έχουν πολλές θερμίδες και πως είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: